15. Η εργατική τάξη δεν θα αλληλοσπαραχθεί

15. capitalism.marx.pm.22-10-2012

russian-constructivism1Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ -ΚΑΙ ΕΜΑΣ- ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ‘ ΑΝΗΓΑΓΕ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΝΑ ΑΝΑ-ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΗΘΕΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΏΣ ΚΑΙ ΤΊ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ.

ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ, ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΚΟΛΟΣΣΟΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΟΝ (ΛΕΓΟΜΕΝΟ) “ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ” ΣΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ. Ο «ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΕΩΝ» ΚΑΙ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΛΥΣΗ.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ.

Η «ΔΥΣΗ» ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ «ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΥ» ΚΟΣΜΟΥ. ΠΛΕΟΝ, ΟΙ «ΑΓΟΡΕΣ» ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ‘ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠ.ΝΟΤΟΥ’.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ.
ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΛΑΩΝ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ, ΣΕ ΕΝΑΝ ΟΥΡΑΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΟΥΣ.
ΟΣΟ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΓΟΡΕΣ» ΤΟΣΟ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΟΜΙΚΗ «ΚΡΙΣΗ» (ΥΠΕΡΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ) ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ: ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ, ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΑΝΗΚΕΙ.
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ “ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ”. ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.

Η ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ MANAGERS. Η «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ Η «ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΑΞΙΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ.

alex.millar.working-classΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΑΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥΣ.
ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΩΘΟΥΝ. ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ :
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ. ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ.
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΗΛΟ-ΣΠΑΡΑΧΘΕΙ.
Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΡΑΒΟΙ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ Χ.Α. ΘΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΟΥΝ. ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ. ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ.

……………………………………………………….

«Η εργατική τάξη δεν θα πρέπει να υπερβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα των καθημερινών αγώνων. Δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι παλεύει ενάντια στα αποτελέσματα κι όχι ενάντια στις αιτίες αυτών των αποτελεσμάτων, ότι καθυστερεί βέβαια την προς τα κάτω κίνηση, δεν αλλάζει όμως την κατεύθυνση της, ότι χρησιμοποιεί καταπραϋντικά φάρμακα, που όμως δεν γιατρεύουν την αρρώστια. Δεν θα πρέπει λοιπόν να κατατρίβεται αποκλειστικά σ’ αυτόν τον αναπόφευκτο μικροπόλεμο, που ξεπηδά διαρκώς από τους ατέλειωτους σφετερισμούς του κεφαλαίου ή τις διακυμάνσεις στην αγορά, θα πρέπει η εργατική τάξη να καταλάβει ότι, μαζί μ’ όλες τις αθλιότητες που της επιβάλλει το σημερινό σύστημα, εγκυμονεί ταυτόχρονα και τους υλικούς όρους και τις κοινωνικές μορφές που είναι απαραίτητες για έναν οικονομικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. […] θα πρέπει η εργατική τάξη να καταλάβει ότι αντί για το συντηρητικό σύνθημα «ένα δίκαιο μεροκάματο για μια δίκαιη εργάσιμη μέρα» θα πρέπει να γράψει στη σημαία της το επαναστατικό σύνθημα «κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας»».1

Επίσης, από την Εισήγηση ενώπιον του Γενικού Συμβουλίου της Πρώτης Διεθνούς ο Μαρξ προειδοποιούσε ότι: «Οι εργατικές ενώσεις αποτυχαίνουν μερικά στο σκοπό τους, όταν δεν κάνουν σωστή χρήση της δύναμης τους. Αποτυχαίνουν ολοκληρωτικά στο σκοπό τους όταν περιορίζονται σε μικροπόλεμο ενάντια στα αποτελέσματα του σημερινού συστήματος, αντί να προσπαθούν ταυτόχρονα να το αλλάξουν, αντί να χρησιμοποιούν τις οργανωμένες δυνάμεις τους σαν ένα μοχλό για την τελική απελευθέρωση της εργατικής τάξης, δηλαδή για την οριστική κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας».2

1 Κ. Μαρξ: Εισήγηση στη Σύνοδο τον Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών, Α ‘ Διεθνής 1865.
2 Κ. Μαρξ: Γενικό Καταστατικό της Διεθνούς Ένωσης των Εργατών. Βλπ. επίσης Μαρξ – Έγκελς: Για τον Συνδικαλισμό. Θεωρία Οργάνωση Δράση.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία

factoryWorkers10

Advertisements