35. Χρυσή Αυγή – ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ, ΑΝΑΠΗΡΩΝ

35. goldendawn.psychiatric.patients.antifascism.22-10-2012

ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚHΝΙΟ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

o.koloschka-waimar.Egg1940Τη στείρωση και την ευθανασία των ψυχικά πασχόντων και των αναπήρων ξαναφέρνουν στο προσκήνιο οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Σαν γνήσιοι κληρονόμοι και συνεχιστές του Χίτλερ και των πολιτικών του της εξόντωσης και της γενοκτονίας προβάλλουν μέσα από το κατ’ ευφημισμόν “οικολογικό” τους σάϊτ, κείμενο του 1985 ενός γάλλου «καθηγητή» με τίτλο: “H Δημοκρατία καταδικάζει αθώα πλάσματα σε ισόβιο βασανισμό.”, ένα πλήρες πρόγραμμα, στην πραγματικότητα, εξόντωσης των ψυχικά πασχόντων, με τον ίδιο ακριβώς σκεπτικό, αλλά και το «φιλεύσπλαχνο» πλασάρισμα, των τότε γερμανών ψυχιάτρων («για να μη υποφέρουν οι δυστυχείς»), που ήταν οι θεωρητικοί εισηγητές (Horche και Binding κλπ) και πρακτικοί διαμορφωτές της εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων (σύμφωνα με εκτιμήσεις, πιθανόν και άνω των 250.000) εγκλείστων στα ψυχιατρεία της Γερμανίας.

Σε αφίσα του Γραφείου προπαγάνδας του Γ Ράιχ που προπαγανδίζει τα “ισοδύναμα του θανάτου” ή αλλιώς (σύμφωνα με την σύγχρονη τεχνοκρατική ορολογία) το Κόστος Ευκαιρίας για την φροντίδα ενός ασθενή: Διαβάζουμε στη χαρακτηριστική αφίσα του 1938 : «60.000 μάρκα (Reichsmarks) είναι το ποσό που κοστίζει στην λαϊκή κοινότητα, στη διάρκεια της ζωής του, αυτό το άτομο που πάσχει από κληρονομική μειονεξία. Αγαπητέ συμπολίτη αυτά είναι και δικά σου χρήματα. Διάβασε το «A New People» το μηνιαίο περιοδικό του «Γραφείου για την φυλετική πολιτική» του NSDAP.»

Είναι προφανές ότι, μετά τα πογκρόμ και τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των μεταναστών και παράλληλα προς αυτές, ήλθε η σειρά των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων, όπου φαίνεται ότι το ρατσιστικό πρόσημο του «έλληνα» δεν ισχύει, πλέον, χωρίς περαιτέρω προσδιορισμό, καθώς, ως «έλληνας», προσδιορίζεται ο «υγιής έλληνας», ο φορέας μιας ‘άριας’ υγείας σύμφωνα με τα φαντασιωσικά πρότυπα της αρχαιοελληνικής κατασκευής και της βασισμένης σ΄ αυτήν παθολογικής προγονοπληξίας.
Η κατεστημένη ψυχιατρική, χωρίς να ταυτίζεται με το ναζισμό, έχει, ωστόσο βασικές συνιστώσες της λογικής και των πρακτικών υπό τις οποίες λειτουργεί και οι οποίες, κάτω συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες (όπως οι σημερινές), μπορεί, όπως έχει δείξει στο παρελθόν, να μετατραπεί σε όχημα της εξόντωσης, κάτω από χίλιες δικαιολογίες. Η κουλτούρα της κατεστημένης ψυχιατρικής στη Ελλάδα, αγκυλωμένης στα παραδοσιακά στερεότυπα της «ψυχικής νόσου» των εγχειριδίων και των διαφόρων «σχολών», σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την κατάρρευση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εν μέσω των οποίων λειτουργεί, δεν αποκλείουν την επανεμφάνιση τέτοιων φαινομένων στο προσεχές μέλλον, κάτω από διάφορα προσχήματα και άλλοθι, και πιθανόν, αρχικά, με διαφορετικές, πιο «καλυμμένες» μορφές. Επανεμφάνιση της οποίας αυτές οι λογικές ήδη λειτουργούν ως αρωγοί και οχήματα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Δαφνί υπάρχει ένας Ψυχίατρος Διευθυντής (Κ. Παρασχάκης), που ήταν υποψήφιος με την Χρυσή Αυγή, ενώ και στο Δρομοκαϊτειο υπάρχουν κάποιοι (ελάχιστοι προς το παρόν) που εκφράζουν ανάλογες θέσεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι το “αυγό του φιδιού” επωάζεται και στο Δρομοκαϊτειο, και από ανάλογη θέση εξουσίας, μάλιστα, και απλώς το υποβαθμίζουμε ως “γραφικότητα”… Μήπως κάτι ανάλογο δεν συνέβαινε πριν 1-2 μόλις χρόνια με την Χρυσή Αυγή, όταν πολλοί την θεωρούσαν απλώς γραφική και χωρίς δυναμική, ενώ στην πραγματικότητα, και κάτω από τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ήταν και είναι επικίνδυνη; Η ιστορία της ανόδου του Φασισμού και του Ναζισμού πρέπει να μας διδάξει πριν είναι αργά.
w.Kooning-bloodmagicΌσο για τις απαράδεκτες συμπεριφορές, θιασωτών ανάλογων απόψεων, που ευθαρσώς τις διατυπώνουν ακόμη και μέσα στο εφημερείο, πρέπει από εδώ και στο εξής να οριοθετούνται, να αποκρούονται άμεσα ή ακόμη και να καταγγέλλονται από όλους και από οποιαδήποτε θέση. Είναι απαράδεκτο δημόσιοι λειτουργοί, που έχουν δώσει και όρκο υποτίθεται, να διατυπώνουν ανάλογες θέσεις και να θεωρούν ότι το Δρομοκαίτειο τους “δίνει χώρο” να το κάνουν. Η ιστορία έχει διδάξει ότι η ανοχή που επιδεικνύεται συχνά από επίσημα κέντρα εξουσίας σε τέτοιου είδους πεποιθήσεις, στάσεις και συμπεριφορές ποτέ δεν είναι τυχαία. Οι φασιστικές, ρατσιστικές νοοτροπίες είναι γνωστό ότι λειτουργούν σαν δεκανίκι και δίνουν ιδεολογικό και ψευδοεπιστημονικό έρεισμα και “νομιμοποίηση” σε πολιτικές εξόντωσης και επιβολής συνθηκών στέρησης σε βασικά αγαθά και κοινωνικά δικαιώματα , σαν αυτές που υλοποιούνται σταδιακά αυτήν την περίοδο (προσπαθώντας να περάσουν αθόρυβα) και που πρόκειται να κλιμακωθούν και να λάβουν ακραίες διαστάσεις στο αμέσως επόμενα χρόνια.

Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ Από το «Αντίθετο Ρεύμα» του Δρομοκαϊτείου ( contra-xreos.gr )

—– ΕΛΛΑΔΑ 2012: Έκκληση για τη δημιουργία μιας πλατιάς αντιφασιστικής συμμαχίας

Η έξαρση της ρατσιστικής βίας και η δράση της Χρυσής Αυγής παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Η απειλή δεν περιορίζεται στους μετανάστες. Απειλείται το αίσθημα ασφάλειας, η δημοκρατία, η ίδια η πολιτική κοινότητα. Η κατάσταση γίνεται δυστυχώς ανεξέλεγκτη εξαιτίας της αδιαφορίας – ενίοτε συνενοχής – της Αστυνομίας, της αδράνειας της Δικαιοσύνης, της συγκατάβασης των media, της σιωπής μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου, και της σύγχυσης που καλλιεργείται ανάμεσα στη φασιστική βία και στην κοινωνική διαμαρτυρία. Τέλος, η υιοθέτηση ακροδεξιών απόψεων και στάσεων σε πολλούς χώρους διευκολύνει τη διείσδυση του φασισμού, διότι τον αποενοχοποιεί. Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε πως η κρίση και η ακολουθούμενη πολιτική διαχείρισής της, η διάλυση του κοινωνικού ιστού, η απαξίωση και η αποδιάρθρωση του δημόσιου, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των πολιτών αποτέλεσαν το πλαίσιο στο οποίο ανθεί σήμερα η ακροδεξιά. Στην απήχησή της, βέβαια, σοβαρό ρόλο παίζουν η κρίση και ανυποληψία του πολιτικού συστήματος και η υιοθέτηση ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων από τα κόμματα εξουσίας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακής ρητορείας. Τέλος, μερίδιό τους στην εδραίωση αυτού του λόγου έχουν αντιευρωπαϊκά-αντιπλουτοκρατικά στερεότυπα που, αναπαραγόμενα με αγοραίο τρόπο και στην ίδια την αριστερά, δημιουργούν πολιτισμικές υποδοχές για την ανάπτυξη της ιδεολογίας του μίσους και του κοινωνικού κανιβαλισμού. Για την αντιμετώπιση της νεοναζιστικής εξάπλωσης χρειάζεται δράση άμεση και πολύπλευρη για να είναι αποτελεσματική: στις γειτονιές, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους τόπους δουλειάς, στη νεολαία, στο επίπεδο των θεσμών, του δημόσιου λόγου, της ιδεολογίας. Χρειάζεται δράση τώρα, επειδή η νεοναζιστική εξάπλωση δηλητηριάζει καθημερινά την κοινωνία και τις ζωές μας.

Edward Burra1937Από την άλλη, χρειάζεται ψυχραιμία. Οι 400.000 άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και οι ακόμα περισσότεροι οι οποίοι καλοβλέπουν τις ενέργειες και τα λόγια της, ασφαλώς δεν είναι, στην πλειονότητά τους τουλάχιστον, φασίστες· μπορεί όμως, στην πορεία του χρόνου, να γίνουν, να αποκτήσουν στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να επιδιώξουμε, με κάθε τρόπο, να διαρρήξουμε τους δεσμούς αυτούς, να ανακόψουμε την αυξανόμενη διάδοση των νεοναζιστικών ιδεών. Χρειαζόμαστε μια πλατιά αντιφασιστική, δημοκρατική συμμαχία. Σε αυτή έχουν θέση όλοι όσοι ιεραρχούν την αντιμετώπιση των νεοναζιστικών ιδεών και της φασιστικής εγκληματικής δράσης ως αυτοτελές πολιτικό διακύβευμα, μη υποκείμενο σε συμψηφισμούς. Δεν αποκρύπτουμε τις διαφορές μας, αλλά δεν επιδιώκουμε να τις λύσουμε στο πεδίο του αντιφασιστικού αγώνα. Και, πάνω απ’ όλα, δεν αντιμετωπίσουμε τον αγώνα αυτό σαν πρόσχημα για να απαξιώσει ο ένας τον άλλο και να δικαιώσουμε την άποψή μας. Όσοι προτάσσουν την «δική τους» πολιτική τους στρατηγική έναντι της αντιφασιστικής απειλής εθελοτυφλούν μπροστά στον κίνδυνο.
Με μια ειλικρινή συμφωνία, πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεσες ενέργειες, σε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συστράτευση.

Για την υπεράσπιση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. ( http://www.koindim.eu/el/ )

Αυτόνομη Πρωτοβουλία – Αντιφασίστες/στριες

nazis.doctors.experiments